Şanlıurfa Kültür Buluşmaları’nda baharat kolye büyük ilgi gördü
Şanlıurfa Kültür Buluşmaları’nda baharat kolye büyük ilgi gördü
Şanlıurfa Kültür Buluşmaları’nda isotlu baklava ilgi gördü
İSTANBUL – Şanlıurfa’nın yöresel lezzetlerinin, tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtıldığı ‘Şanlıurfa Tanıtım Günleri’ İstanbul’da Yenikapı etkinlik alanında gerçekleştirildi.
Şanlıurfa Kültür Buluşmaları, İstanbul Yenikapı etkinlik alanında festival atmosferinde gerçekleşti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa Dernekler Federasyonu iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte Şanlıurfa’nın yöresel lezzetlerinin yanı sıra kültürel zenginlikleri de tanıtıldı. Borani, İsotlu Lahmacun, Ağız Açık, Ağız Yumuk, Şıllık Tatlısı gibi çeşitli Urfa yemekleri ziyaretçilere sunuldu.
“Urfa’nın yöresel ürünlerini İstanbul’a getirdik”
Şanlıurfa Dernekler Federasyonu Başkanı Adnan Şansal, organizasyonda açıklamalarda bulundu. Şansal, “Urfa’ya özgü her şey bu fuarda. Şanlıurfa deyince aklımıza kültürel çeşitlilik, gastronomi, inanç turizmi ve UNESCO’nun tescil ettiği müzik şehri geliyor. İstanbul’daki bu etkinliğe geldiğinizde hepsini görebilirsiniz. Ata tohumlarımızı gelin ve damatlarımıza kolye, takı olarak dönüştürdük.” “Gelecek nesillerimiz için genetiği bozulmamış tohumlara ihtiyacımız var. Genetiği bozulmamış ata tohumlarımız altından daha değerlidir. Bu geleneğe biz öncülük edeceğiz. Urfa’nın tüm yöresel eserlerini etkinlik alanına taşıdık. Tüm İstanbul halkını bekliyoruz.” Yenikapı etkinlik alanına” dedi.
Ata tohumlarından yapılan ‘Baharat Kolye’ geline takıldı
Etkinlikte Şanlıurfa düğünlerinin klasik ve renkli atmosferindeki değişim de tanıtıldı. Etkinlik alanında gelin ve damat, takı törenlerindeki değişiklikleri anlattı. Çet tohumlarından yapılan kolyeler gelin ve damat tarafından takıldı. Gelin ve damat, altın fiyatlarının çok değerlendiğini, tohumun ise daha değerli hale geldiğini söyledi.
Çiğ köfte yarışmasında birinciye altın takdim edildi
Kültürel etkinlik kapsamında çiğ köfte yeme yarışı da düzenlendi. Festival alanında hazırlanan çiğ köfte vatandaşlara dağıtıldı. Birebir yarışmada en çok çiğ köfte yiyene altın ödül verildi. Yirmi adet çiğ köfteyi iki dakikada yiyen yarışmacı, altın kolyenin de sahibi oldu.
Şanlıurfa Kültür Buluşmaları’nda izoted baklava yoğun ilgi gördü
Zengin mutfak kültürüyle tanınan Şanlıurfa’nın meşhur baharatı İsot, bu kez baklavayla buluştu. Bu sefer Şanlıurfa’nın yöresel baharatlarından isot baklavayla harmanlandı. Tatlı ve isotun buluştuğu lezzet, etkinlik alanında vatandaşlara dağıtıldı.
‘Şanlıurfa Tanıtım Günleri’ 9-12 Kasım 2023 tarihleri arasında Yenikapı Etkinlik Alanı’nda ziyaretçilerini bekliyor olacak.